İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Yavuz Uğurdağ, dünya sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturan ve ekonomik boyutta da uzun vadede geniş çaplı olumsuzluklar doğurabilecek olan Koronavirüs (COVİD-19) salgınına karşı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve salgının etkilerinin azaltılması için 100 milyar liralık kaynağın devreye alındığı Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
ALINAN KARARLAR SEKTÖRLERİN YÜKÜNÜ HAFİFLETECEK
T.C. Merkez Bankası’nın koronavirüs krizinin ekonomik etkilerini asgari seviyede tutmak amacıyla aldığı faiz indirimi kararı ve açıkladığı diğer tedbirlerin Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ilave önlem ve tedbirleri içeren mali bir paketle desteklendiğini belirten İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, “İş dünyasının temsilcileri olarak bizler de geçtiğimiz hafta ekonomik yönetime sunmuş olduğumuz önerilerimizin karşılığını almış olduk. Bu bağlamda, her zaman olduğu gibi bugün de elimizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu açıkça ifade ediyoruz. Zira virüs salgınının küresel etkileri, ekonomik bütün aktörlerin topyekûn bir mücadele içerisinde bulunmasını zorunlu kılıyor. Başta FED olmak üzere, gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının virüs salgınının etkilerini azaltmak amacıyla aldıkları genişleyici para politikası kararları ve diğer ilave tedbirler kısa vadede piyasaları nispeten rahatlatsa da küresel ekonominin resesyona gireceği bir senaryoya hazırlıklı olmalıyız. En olumlu senaryoda bile, küresel ekonominin ciddi bir refah kaybına uğrayacağı aşikârdır. Küresel ekonomi genelinde yatırımlarda risk iştahının azaldığı ve piyasaların nakde geçmek istediği bir ortamda, Türkiye ekonomisinin bu süreci en az hasarla atlatması için hep birlikte mücadele etmemiz gerektiğinin farkındayız. En büyük üreticimizden en küçük tüketicimize varana kadar, bütün ekonomik aktörlerin desteğiyle bu zorlu süreci lehimize çevirmeyi başaracağımıza inancımız tamdır. Bugün itibariyle 30 doların altına gerileyen petrol fiyatları, enerji faturamızın yükünü hafifleterek bu zorlu süreçte elimizi güçlendirecektir. Hem para politikasına hem de maliye politikasına yönelik alınan bu kararlar, reel sektör temsilcilerinin yükünü hafifletecektir” dedi.
BANKALARDAN ÜRETİCİLERE DESTEK
Açıklanan Ekonomik İstikrar Paketi içerisinde bulunan maddeleri aktaran Başkan Yavuz Uğurdağ, “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı pakette birçok önemli madde bulunuyor. Bu kapsamda; perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizasyon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri 6’şar ay ertelendi. Konaklama vergisini Kasım ayına kadar uygulamayacağı belirtildi. Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle ertelendi. İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18’den yüzde 1’e indirildi. KOVİD-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelenecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlanacak.”
ESNAF VE SANATKÂR UNUTULMADI
“İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilecek. Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçları, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenecek. Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak, kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere verilecek.”
VATANDAŞ İÇİN UYGUN VE AVANTAJLI KREDİ
“Vatandaşlar için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınması teşvik edilecek. 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarı yüzde 80’den yüzde 90’a çıkartılacak, asgari peşinat yüzde 10’a düşürülecek. Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülecek. Stopaj gibi kaynağında yapılan kesintilerin ödemelerini içeren muhtasar beyannamelerin sürelerini 3 ay ertelenecek. Asgari ücret desteği devam edecek. Mevzuattaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesi temin edilecek. Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alacak, bundan faydalanmak için gereken süreçler kolaylaştırılacak ve hızlandırılacak. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verilirken, işverenlerin de maliyeti azaltmış olacak.”
EMEKLİLERE MÜJDE
“En düşük emekli maaşı 1.500 liraya yükseltilecek. Emeklilerin bayram ikramiyesi Nisan ayı başında ödenecek. Yine emeklilerin maaş promosyon ödemeleri de, şubelere gitmelerine gerek kalmaksızın, doğrudan hesaplarına yatırılacak. Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayrılacak. İstihdamdaki sürekliliğin temini amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresi 4 aya çıkarılacak. Küresel tedarik zincirlerindeki aksama ihtimaline karşı hem üretimde, hem de perakendede belirlenen önceliklere göre alternatif kanallar geliştirilecek. Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılarımız için, sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programı devreye girecek” dedi.
HİÇ KİMSE MAĞDURİYET YAŞAMAYACAK
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın katıldığı programda gerçekleştirdiği açıklamalara da değinen Başkan Yavuz Uğurdağ, “Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak, Mobilya, Tekstil ve Madencilik sektörlerinin ekonomik desteklerden edinecekleri faydalarla ilgili kendilerine yöneltilen soruda kimseyi mağdur etmeyeceklerini, dinamik sürecin yönetimini oluşturabilmek için STK’lar aracılığıyla kendilerine gelen talepler doğrultusunda destek paketlerini derinleştireceklerini söyledi. Bizler bu noktada İnegöl Mobilya ve Tekstil sektörlerini temsilen bu dinamik sürecin içerisine dâhil olacağız. Sektör temsilcilerimizle yapacağımız istişareler sonucunda beklentilerimizin yer alacağı raporumuzu oluşturarak Sayın Bakanımıza ileteceğiz. Sayın Bakanımız ayrıca, stok finansmanının desteklenmesi için likidite desteği verileceğini ve üretimin devamlılığının sağlanması ile istihdam ve kapasitenin korunmasını sağlayacaklarını dile getirdiler. Bu şekilde üreticilerimiz ellerinde kalan ihracat ürünlerini stok yaparken bir yandan da bu destekler sayesinde üretimlerini sürdürebilecekler ve istihdamlarını korumuş olacaklar. Bakan Albayrak, Kamu Bankaları adına taahhüt verebileceğini, Bankalar Birliği’nin bu süreçte sınav vereceğini ve firmaların normal bedeller karşılığında satışlarını sürdürmeleri gerektiğini de dile getirdi. Bizler de üreticimizin yanında olarak sürecin en iyi şekilde atlatılabilmesi noktasında elimizi taşın altına koyacağız. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tedbirlerin alınmasında ve uygulanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Perşembe
19.1 °
Cuma
21.3 °
Cumartesi
18.3 °