İşte Fatih Erbakan'ın açıklamalarından satır başları:
- ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyon belgesi açıklamasını takip ettik. Özet olarak söylenecek, genelde soyut bir şey var ama somut olarak ortaya konan çokta vaat ve plan görmedik.
"DAVETLİYİZ, KATILACAĞIZ"
- (TOGG fabrikası açılış töreni) Davetliyiz, katılacağız. Bizzat kendim, genel başkan yardımcılarımızla birlikte gideceğiz. Biz partimizi kurarken hayırlı işlerde alkışlayacağız, yanlışa yanlış diyeceğiz diye her zaman ifade etmiştik. Bunun da tabi yüzde yüz yerli araç olmasa da şu aşamada 1-0’dan iyidir. Olumlu bir adım olarak görüyoruz. Zaman içinde bu yerlilik oranının da İHA’larda, SİHA’larda olduğu gibi arttırabileceğini ümit ediyoruz.
- Birlik, beraberlikle ilgili vurgu yapıyorlar ama bunula ilgili şüphelerimiz var. AK Parti’nin ve bizzat Cumhurbaşkanı’nın bugüne kadar kullandığı ifadeler kendisine oy verecek kesimi kucaklayacak görüntüden uzak düşüyor.
- 2023 vizyonuyla ilgili hedefleri ne kadar tutturabildiler ki bu yeni vizyondaki hedefleri tutturabilsin.
"%186 OLARAK HESAPLAYAN ENAG’INKİ DAHA GERÇEKÇİ "
- Yıllık enflasyonu bırakın aylık enflasyon bile çift haneli hale geldi. %83 TÜİK’in tıraşlanmış enflasyonu. %186 olarak hesaplayan ENAG’ınki daha gerçekçi
"BİZE GÖRE ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 150 ZAM YAPILMALI"
- 4 kişilik ailenin Ekim ayında Türkiye’de açlık sınırı 7425 lira olmuş. Asgari ücretinde 5500 lira olduğunu düşündüğümüzde 2 bin lira açlık sınırının altında. Yoksulluk sınırı 24 bin lira, 2 kişilik aile için. Sayın cumhurbaşkanı ‘evlenin, 3 tane çocuğunuz olsun’ diyor ama 3 çocuklu ailenin yoksulluk sınırı 30 bin lirayı geçmiş. Bekar bir çalışanın yaşam maliyeti 9700 lira. Bize göre asgari ücrete yüzde 150 zam yapılmalı. 14 bin TL olması gerekiyor.
İTTİFAK AÇIKLAMASI
- Cumhur İttifakı içinde olmamız son derece zor ve düşük bir ihtimal olduğunu söylüyoruz, 20 senelik ekonomide özellikle uygulamalar ortada. Yeniden Refah Partisi’ni ittifakın içine almak için bu uygulamaların dışına çıkacağını sanmıyorum.
"ERDOĞAN’DAN RANDEVU BEKLİYORUM"
- Gürel “Sayın Erdoğan, sizi Türkiye meseleleriyle ilgili konuşmaya davet ederse gider misiniz?” sorusuna “Tabi gideriz. Bizim zaten projelerimiz, kitaplarımız ortada. Biz bu kitapları ilk çıkarttığımızda ilk olarak sayın cumhurbaşkanına gönderdik. Randevu talebimize olumlu bir dönüş olmadı” yanıtını verdi. Gürel’in “Randevu talebiniz hala açık mı sorusuna” ise Erbakan “Tabi yine açık, bunlar bir an önce uygulansın, milletin derdine derman olunsun” ifadelerini kullandı.
"BU ŞARTLARDA SON DERECE ZOR GÖZÜKÜYOR"
- Ardor'un sorusuna “Ekonomi konusunda millet ittifakıyla anlaşabilirseniz, siyasi başlıkları es geçerek o ortaklığın içinde olur musunuz?” sorusuna Erbakan “Sadece ekonomiyle işimiz bitmiyor. Altılı masanın ilk icraatımız ‘İstanbul Sözleşmesini geri getirmek olacak’ söylemi… CHP’de çıkışlar oluyor ‘4-6 yaş çocuklara Kur’an öğretmek çağdışılıktır’ şeklinde… CHP’nin genetik özellikleri var. Kıyafet değişse de makyajlar yapılsa da bu gibi açıklamalarda bizim oradan uzak durmamıza yol açıyor. Bu gibi açıklamalarla tabi bu genetik özellikler tekrardan zuhur ediyor. Bu şartlarda son derece zor gözüküyor.
- Batıya karşı değiliz ama batıya haklarımızı yedirmeyelim. AK Parti’nin şimdiye kadarki dış politika uygulamaları ‘Milli Görüş’ten uzaklaştığını gösteriyor.
6'LI MASA TARTIŞMALARI
- Dış politikada ‘Avrupa’ya daha çok talip olacağım’ diyen, ekonomide ‘Düşük faizli borçla bu işi düzelteceğim’ diyen, ‘İstanbul Sözleşmesi’ni getireceğim’ diyen, parti içinde LGBT komisyonu kuran bir yapının içerisinde bir milli görüş partisinin olması uygun değil. CHP olmasa o masada AK Parti hükümetlerinde 15 sene görev yapan ve icraatları ortada olan unsurlarda var mesela Babacan’ın Ekonomi Bakanı olduğu dönemde Türkiye’nin faiz ödeme ortalaması 35 milyar dolar, şimdi 18 milyar dolar.
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NE NEDEN KARŞI?
- Toplumsal cinsiyet kavramı baştan hastalıklı bir kavram.
- Bu bir eşcinsellik sözleşmesidir, kilise başta karşı çıktı, bizim kendi söylediğimiz bir şey değil bu.
4. İTTİFAK İÇİNDE OLACAKLAR MI?
- Aktaş'ın "4. ittifakın içerisinde olabilir misiniz?" sorusuna Erbakan "Daha önce bunu dile getirmiştik, birbirine seçmen kitlesi yakın olan partilerin bir araya gelmesi daha etkili bir ittifak komposizyonu olur daha etkili bir sinerji olur ama bunu fikir olarak söyledik" yanıtını verdi.
"6'LI MASA DAĞILABİLİR"
- Uzun ömürlü olamayabilir gibi bir düşünce oluyor bizde. Seçime doğru dağılabilir. Biz her iki ittifaka da eşit mesafede olduğumuz ve seçimlere kendi başımıza gittiğimiz için bir taraf dağıldığında sevinecek ya da üzülecek bir durumumuz yok. Biz kendi çalışmamıza bakıyoruz 300 bine yakın üyemizi 500 bine çıkarma hedefimiz var.
"SEÇİME TEK BAŞIMIZA GİRECEĞİZ"
- Hacır’ın “Tek başımıza mı gireceğiz?’ diyorsunuz, ısrarla ‘biz ittifaklar dışında mı kalacağız’ diyorsunuz?” sorusuna Erbakan "Tabi, şu anda biz ittifakımızı milletle yapıyoruz” cevabını verdi.
"‘SANDIK BAŞINA GİTMEYİN’ DİYECEĞİZ"
- Gürel'in "Yeniden Refah tabanı hangi tarafa yönelir?" sorusunu Erbakan "Bir kısmı bizim gibi desteklemez, iki tarafa da destek olmanın vebal olduğunu düşündüğümüz için ‘Sandık başına gitmeyin’ diyeceğiz ama ikinci tura inşallah biz kalırız bu tartışmalara gerek olmaz" diyerek yanıtladı.
- Bir anket İYİ Parti’yi 12 gösterirken öbürü 21 gösteriyorsa, MHP’yi Cumhur İttifakı’nın anketleri %10-11 olarak gösteriyor, Millet İttifakı’na yakın olanlar %6-7 olarak gösteriyor, ‘Refah Partisi’ne oy vereceğiz’ deyince ‘Kararsızlara yazalım’ diyorlar.
- Bence geç kaldılar, yıpranma payı diyorlar ama siyasette bu hesap edilerek iş yapılmaz. 6-7 ay geçmiş bir adayda uzlaşamıyorsunuz görüntüsünü veriyor. Akşener’in başka bir aday düşünmesi Kılıçdaroğlu’nun ‘Arkamda mısınız?’ sözleri bir zorluk görüntüsü veriyor.
"ERDOĞAN'IN KAZANMASINI SON DERECE ZOR GÖRÜYORUM"
- Gürel'in "Erdoğan’ın kazanabileceğini düşünüyor musunuz?" sorusunu Erbakan "Son derece zor görüyorum. Anadolu’da seçmenle iç içeyiz, çok ciddi bir ekonomik kriz vurgusu, bunalmışlık artık bir değişim isteğini her yerde görüyoruz" diyerek yanıtladı.
BAŞÖRTÜSÜ DÜZENLEMESİ
- Başörtüsüne anayasal bir güvence getirilmesi yerinde ancak AK Parti 20 senedir neredeydi? Bugün şartlara bağlı olarak başörtüsü konusunda problem yaşamıyoruz ama yarın farklı bir zihniyet olduğu zaman problem yaşanabilir.
- Herkesin inanç özgürlüğünün korunması, kendi inancının gerekliliklerinin yerine getirmesinin güvencesinin verilmesi, bunun açık bir şekilde ortaya konması lazım. Toplumun %99’unun mensubu olduğu bir dine karışacak bir laiklik anlayışını kabul etmek mümkün değil. İbadethane olması için ayrı bir din olması gerekiyor, Alevilik bir meshep dolayısıyla her meshebe ayrı bir ibadethane olması çokta uygun olmaz diye düşünüyoruz.
"EĞİTİMİN TÜRKÇE OLARAK YAPILMASI DAHA UYGUN OLUR"
- Bütün dillerin böyle bir talebi ortaya koyması söz konusu, Kürtçe eğitim derken Kürtçenin kendi içerisinde onlarca lehçe var, Arapça var, Lazca var bunun çok uygun bir durum olmayacağını ifade ediyoruz. Eğitimin Türkçe olarak yapılması daha uygun olur. Kürt kardeşlerimizin haklarını savunmasında bedel ödemiş bir hareketiz ve bölgeye en faydalı hizmetleri gerçekleştirmiş bir hareketiz. Bundan sonrada yine aynı planla aynı zihniyetle bölge halkını kucaklamak için çalışıyoruz.
HDP SEÇİMDE KİLİT PARTİ MİDİR?
- HDP’nin desteği olmadan Millet İttifakı tarafının 50+1’e ulaşması son derece zor. Millet İttifakı açısından önemli bir unsur, her ne kadar resmi olarak masada olmasa da HDP’nin oy oranı ortada" şeklinde yanıtladı.
İNCE VE ÖZDAĞ İLE GÖRÜŞTÜ MÜ?
- Muharrem İnce ve Ümit Özdağ ile ittifak görüşmemiz olmadı. Biz kendi ittifakımızı milletimizle yapacağız. Onlardan da herhangi bir talep olmadı. Görüşme yapmadık.
EYT SORUNU
- İnşallah EYT’lilerin beklentisine cevap verecek bir şekilde çözülür. Biz zaten noter tasdikli taahhütname verdik EYT federasyonlarına, iktidar olur olmaz bu sorunu çözeceğiz, sözümüzün arkasındayız.
Cuma
21.3 °
Cumartesi
18.3 °
Pazar
5.8 °