Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, CNN TÜRK canlı yayınında yaptığı açıklamada, Türkiye'de deprem hareketliliğinin doğal bir sürecin parçası olduğunu söyledi. Moriwaki, "Türkiye, üç levha arasında yer alıyor. Anadolu levhası, Afrika levhası ve Arap levhası. Bu levhalar birbirine doğru hareket ediyor. Bu hareketlenmeler depremlere neden oluyor" dedi.
Moriwaki, Türkiye'de deprem riski taşıyan dört bölge olduğunu belirtti. Bu bölgeler şunlar:
- Doğu Anadolu fay hattı, Elazığ, Maraş'tan Hatay'a kadar
- Bingöl, Muş, Bitlis, Van
- İzmir
- Marmara
Moriwaki, Doğu Anadolu fay hattında bir deprem yaşanması halinde tsunami riski de bulunduğunu vurguladı. Moriwaki, "Denizin içinde deprem oluyorsa tsunami oluyor. Küçük depremler oluyorsa 1 metre, büyük depremler oluyorsa 3 metre diye söyleyebilirim" dedi.
İNEGÖL'DE DE DEPREM BEKLENİYOR
Marmara bölgesinde ise Kuzey Anadolu fay hattının İzmit'ten sonra kuzey ve güney koluna ayrıldığını söyleyen Moriwaki, "Güney kolu İnegöl, Bursa, Bandırma ve Balıkesir'i etkiliyor. Kuzey kolu ise adalardan biraz gidiyor ve 1912'de bu Çanakkale'de kırıldı, boşluk var" dedi.
İstanbul'da olası bir depremin büyüklüğünün 6.8 ile 7.9 arasında olabileceğini belirten Moriwaki, "Bu deprem için hazırlıklı olmak lazım" diye konuştu