Tarih: 13.03.2022 18:53

Ukrayna’daki savaştan kaçan Ahıska Türkü aile, İnegöl’deki akrabalarına sığındı

Facebook Twitter Linked-in

 akrabalarına sığındı.

Ahıska Türklerinin 14 Kas 1944 tarihinde başlayan sürgünü ile dedeleri Özbekistan’a yerleşen Alaaddin Mekhraliiev (35), bu ülkede dünyaya geldi. 1989 yılında çıkan savaş nedeni ile Ukrayna’ya yerleşen Mekhraliiev, Ukrayna – Rusya savaşı nedeni ile Odessa şehrinden kaçarak ‘Anavatan’ diye tabir ettiği ülkemizdeki akrabalarına sığındı.

24 Şubat’ta Odessa şehrinin Rus güçler tarafından bombalanmaya başladığını belirten Alaaddin Mekhraliiev (35), eşi Nergüzel (33), çocukları Begzad (10), Muhammed (9), Ali (3) ve eşinin kız kardeşi Feride Mirzoyeva (29) ile birlikte kaçarak İnegöl’deki akrabalarına sığındı.

‘Çocukların psikolojisi bozuldu’

Odessa şehrinde yaşanan durumu gazetemize anlatan Alaaddin Mekhraliiev, şu ifadeleri kullandı:

“Ben Ahıska Türklerindenim. Özbekistan’da doğdum. 1989’da Savaş başladı, o zamanlar 3 yaşındaydım ben. Savaş sonrası Ukrayna’ya geldik. Ukrayna’da 2 sene oturduk sonra Kırgızistan’a gittik. Kırgızistan’da 8-9 sene oturduk, 2001’de tekrar Ukrayna’ya yerleştik. Orada öğrenim gördüm, orada evlendim. Ukrayna’nın Odessa şehrinde bir ekmek fırınında sorumlu olarak çalışıyordum. Geçtiğimiz ayın 24’ünde sabah 5 buçukta patlamalar başladı. Benim oturduğum evin 3 kilometre uzaklığındaki bir yere roket düştü. İşte orada başladı savaş. Ayın 28’ine kadar her akşam bombalar düşüyordu. Benim 2 çocuğum var. Çocukların psikolojisi bozuldu. Sonra çocukları da alıp Türkiye’ye geldik. Hem vatanımız burası hem de akrabalarımız burada. Biz de geldik buradayız inşallah. Rabbim sonumuzu hayreylesin”

‘Konuşuyoruz, patlamalar oluyor, en tehlikeli yer orası zaten’

Ahıska Türklerinin yoğun olarak Herson bölgesinde yaşadığını ifade eden Mekhraliiev,

“Ben Odessa’da oturuyordum. Odessa, Herson’a 200 kilometre uzaklıkta. Zaten Ahıska Türklerinin çoğu orada oturuyor. Rus ordusu oradan giriş yaptı. Halamın oğlu zaten sabah erkenden beni aramıştı, ‘Rus askeri girdi, bizim tarafları aldı’ dedi. Yani o taraflarda, köylerde tanklar geziyor. Orada durum daha da kötü. Savaş o bölgede başladığı için oradakiler daha zor durumda. Konuşuyoruz, patlamalar oluyor, en tehlikeli yer orası zaten. O bölge bir Rusya’nın kontrolüne geçiyor bir Ukrayna’nın kontrolüne geçiyor. Yani savaş orada çok kötü. Bölgedeki akrabalarımızla konuşuyoruz. Geceleri uyumuyorlar. Her gün Türkiye Konsolosluğuna başvuruda bulunuyorlar, ‘Bize yardım edin, bizi buradan götürün’ diye. Yarım saat önce de konuştum, durum aynı” diye konuştu.

‘Her gün Türkiye’den bir umut bekliyorlar’

Ahıska Türklerinden birkaç kişinin Rusya ile savaşırken hayatını kaybettiğini ifade eden Mekhraliiev,

“Ahıska Türklerinden 2 genç savaşta şehit oldu ama çoğu da daha savaştalar. Ben buraya geleli 3 gün oluyor. Ama ben oradayken 2 şehit vardı Ahıska gençlerinden. Konuşmama ilk başlarken de söylemiştim. Özbekistan’da doğdum. Herson’da yaşayan Ahıska Türklerinin hepsi oradan gelme. Orada bir savaş gördük. Çoğumuz yollarda vefat etti. Çoğumuzun dedeleri savaşta dünyasını değişti. Şimdi de Ukrayna’da hemen hemen aynı durum. Bende bir Ahıskalı Türk olarak buraya geldiğim için çok seviniyorum. Oradaki Ahıska Türkleri ile konuşuyorum, oradakiler de benim burada olmamdan dolayı seviniyorlar, ‘Sen kurtuldun’ diyorlar. Ben nasıl kurtuldum, Odessa’dan Moldova sınırı 60 kilometre. O nedenle kendi arabamla kaçabildim. Köprüleri patlamalarından dolayı Herson’dakiler geçemedi. Araba, minibüs, servis, hiç birisi geçemiyor. Her gün Türkiye’den bir umut bekliyorlar. Onların da buraya gelmesini isterim. Hem vatanımız hem yurdumuz. O yüzden Rabbimden dilerim ki; onlara da Türkiye’miz destek çıkar, onlar da buraya getirilirler inşallah”
 
Dünya Ahıska Türkleri Birliği İcra Komitesi Başkanı Mehmet Taş, Ukrayna’dan gelerek İnegöl’deki akrabalarına sığınan Mekhraliiev ailesini ziyaret etti.

Taş, ziyarete ilişkin açıklamalarda bulunarak, savaş bölgesindeki Ahıskalı Türklerin tahliye edilmesini beklediklerini belirtti.

HABER: HARUN ŞEKERLİ




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —