Geçmişte özellikle kışlık çerez olarak evlerde yapılan pestil ve köme, bir firmanın ticari amaçlı üretiminin ardından kentin lokomotif ürünleri haline geldi.
Ana maddesi dutun kazanlarda kaynatılarak belli işlemlerden geçirildikten sonra fındık ya da ceviz ilave edilerek özel bezlerde kurutulmasıyla elde edilen pestil ve köme, 2004 yılında coğrafi işaretli ürün tescil belgesi aldı.
Ticari üretimin yanı sıra halen kentteki bazı mahallerlerde vatandaşlar, dut hasadının ardından evlerinde geleneksel yöntemlerle pestil-köme üretiyor.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, AA muhabirine, pestil ve kömenin, ceviz ve dut pekmezinden yapılan ve geçmişi Osmanlı'ya kadar dayanan bir ürün olduğunu belirterek, Osmanlı döneminde dahi Gümüşhane'den saraylara pestil gönderildiğine ilişkin kayıtlar bulunduğunu söyledi.
Kentte yıllık 5 bin ton pestil ve köme üretildiğine dikkati çeken Birşen, "Özellikle Bakanlığımızın vermiş olduğu hibelerle şu anda Gümüşhane'de sektörde 30 işletmemiz var. Türkiye'nin dört bir tarafına pestil-köme gönderiyoruz." dedi.
Birşen, pestil ve kömenin enerji veren bir ürün olduğuna işaret ederek, üretimin tamamen organik olmasının lezzet ve ürüne ilgiyi artırdığını dile getirdi.
Bin 100 metre rakımda üretim yapıldığını anlatan Birşen, "Güneşimiz çok kaliteli. Yüksek derecede sayılabilecek, yeterli güneşli gün sayısına sahibiz. Bu, pestil ve kömenin kalitesini doğal olarak artırmaktadır." ifadesini kullandı.
Birşen, pestil ve köme üretimi için dut ie cevizin önemli olduğunu altını çizerek, kentte 50 bin dut ağacı bulunduğunu ve hammadde üretimi için yeni dut bahçeleri oluşturmak amacıyla üreticiyi teşvik ettiklerini söyledi.
Türkiye pazarındaki pestil ve kömenin yüzde 90'ının Gümüşhane'de üretildiğine işaret eden Akçay, ürünün coğrafi işaretli olmasının önemli bir etken olduğunu dile getirdi.
Cuma
21.3 °
Cumartesi
18.3 °
Pazar
5.8 °