Resmi rakamlarla inegöl'deki işlenen suçlar ve Alınacak tedbirler açıklandı

Resmi rakamlarla inegöl

İnegöl’de son aylarda artan hırsızlık ve dolandırıcılık olayları ile alakalı güncel verilere ulaşıldı. 2023 yılında ilçemizde 677 dolandırıcılık, 1035 hırsızlık olayının gerçekleştiği öğrenildi.

2023 yılı Ocak ayından itibaren İnegöl’de 677 dolandırıcılık, 1035 hırsızlık olayının meydana geldiği ve son aylarda özellikle artış eğilimi gösterdiği bilgisine ulaşıldı. İnegöl’de hırsızlık olaylarının büyük bir kısmı vatandaşların dikkatsizliği sonucu hırsızlara ve dolandırıcılara imkan sağlıyor.
Emniyet ve Jandarma ekipleri artan bu olaylar nedeniyle gerekli tedbirleri alırken vatandaşların da bu tür olayların önlenmesi için kendi tedbirlerini alması gerektiği vurgulandı.

İŞTE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER;
Dolandırıcılık Olaylarının Önlenmesi İçin Vatandaşlar Tarafından Alınabilecek Bireysel Önlemler:
·  Köylere gelen yabancı veya şüpheli şahısların derhal ilgili güvenlik birimine ihbar edilmelidir.
·  Dolandırıcılık yapan şahıslar, genellikle seyyar satıcılık ve pazarlamacılık yaparak bu suçu işlemektedirler. Bu nedenle, vatandaşlar, seyyar satıcılardan ve yabancı şahıslardan yapacakları alışverişlerde, bu durumu dikkate almalıdırlar.
·  Geçmişte gerçekleşen bazı dolandırıcılık olaylarında, özellikle hayvan alım satımlarında, erkeğin evde bulunmadığı saatlerde gelen yabancı şahısların, kocalarıyla anlaştıkları şeklinde, kadınları kandırdıkları ve bu şekilde hayvanları götürerek dolandırdıkları görülmüştür. Bu nedenle, özellikle kadınlar, evde yalnız olduklarında yapacakları alışverişlerde benzer olayların gerçekleşebileceğini dikkate almalıdırlar.
·  Fal bakmak bahanesi ile evlere gelen yabancı kişilerin konutlara alınmamalı ve ilgili güvenlik birimine bildirilmelidir.
·  Para akışının yoğun olduğu maaş veya benzer ödemelerin yapıldığı günlerde bankaların, bankamatik cihazlarının, kuyumcuların ve döviz bürolarının bulunduğu yerlerde daha dikkatli olunmalıdır.

    Bankamatik ve Kredi Kartı Dolandırıcılığına Karşı Alınabilecek Bireysel Önlemler:
·  Bankamatik ve kredi kartınızın bağlı olduğu bankanın müşteri ilişkileri biriminin telefonlarını ajandanıza veya cep telefonunuza kaydedin.
·  Bankamatik ve kredi kartınızın kaybolması veya çalınması halinde vakit geçirmeden bankanızı arayıp iptal ettirin.
·  Kredi kartınızı kullandıktan sonra geri almayı unutmayın.
·  Kredi kartı ile yaptığınız alışverişlerden sonra alındı belgesinin müşteri nüshasını alıp saklayın ve aylık ekstrelerinizle karşılaştırın.
·  Geçici dahi olsa kartlarınızı hiç kimseye vermeyin.
·  Kartlarınızın şifresini hiçbir şekilde banka yetkilisi olsa bile kimseye söylemeyin.
·  Şifrenizin başkaları tarafından öğrenildiğini düşünüyorsanız değiştirin.
·  İnternetden kredi kartı kullanarak alışveriş yapmayın veya alışveriş yapacağınız sitenin güvenli olduğundan emin olun.
·  Yeni bankamatik ve kredi kartınız size belirtildiği zamana kadar ulaşmaz ise ilgili bankayı arayıp kartınızın durumunu sorun.
·  Kart ve ekstrelerinizin geleceği adresin doğruluğundan emin olun.
·  ATM’lerde işlem yaparken tanımadığınız kişilerden yardım talep etmeyin.
·  İnternet ortamında asıl kredi kartı bilgileri yerine Sanal Kredi Kartı oluşturarak sanal kredi kartı bilgileri ile internet ortamında alışveriş yapın.
·  Gerek asıl kredi kartı ve gerekse sanal kredi kartlarınızın mail order ve internet kullanımına kapalı olmasına dikkat edin. (Kullanacağınız zaman internetten aktivite edebilirsiniz)
·  Aylık olarak kart ekstrelerinizi kontrol edin, dolandırıcılar vatandaşlarımızın hissetmemesi için küçük miktarlarda aylık düzenli olarak çekim işlemi yapmaktadırlar.
·  Sosyal mühendislik (Telefon yoluyla, sahte e-posta) dolandırıcılığına karşı dikkatli olun.
Hırsızlık Olaylarında Alınması Gereken Bireysel Önlemler ve Tavsiyeler
        ·  Evden Hırsızlık Olaylarının Önlenmesi İçin Vatandaşlar Tarafından Alınabilecek Bireysel Önlemler
        ·  İşyerinden Hırsızlık Olaylarının Önlenmesi İçin, İşyeri Sahipleri Tarafından Alınabilecek Bireysel Önlemler
        ·  Oto Hırsızlığı Olaylarının Önlenmesi İçin Otomobil Sahipleri Tarafından Alınabilecek Bireysel Önlemler
        ·  Hayvan Hırsızlığı Olaylarının Önlenmesi İçin Vatandaşlar Tarafından Alınabilecek Bireysel Önlemler
        ·  Dolandırıcılık Olaylarının Önlenmesi İçin Vatandaşlar Tarafından Alınabilecek Bireysel Önlemler
        ·  Bankamatik ve Kredi Kartı Dolandırıcılığına Karşı Alınabilecek Bireysel Önlemler
        ·  Bilişim Suçları ve Bilişim Suçlara Karşı Alınabilecek Bireysel Önlemler

Evden Hırsızlık Olaylarının Önlenmesi İçin Vatandaşlar Tarafından Alınabilecek Bireysel Önlemler
·  Site yönetimleri ve vatandaşlar bina girişlerine ve çevresine (pencere ve balkon bölgesine) sensörlü aydınlatma sistemleri yaptırabilir, çelik kapı, demir parmaklık, kamera, alarm sistemleri gibi fiziki güvenlik önlemleri alabilirler.
·  Yazlık konut ve sitelerde yaşayan vatandaşların, evlerini terk etmeden önce kıymetli eşyalarını yazlık konutlarında bırakmayıp, kapı ve pencereleri emniyete alabilirler.
·  Caydırıcılık maksadıyla, evden ayrılırken bir adet lamba açık bırakılabilir.
·  Konut ile apartman giriş kapısı arasında diafon sistemi ve otomatik kapı açma düğmesi monte edilerek, zile yanlışlıkla bastıklarını söyleyen yabancılar için kapı açılmamalıdır.
·  Ziynet eşyaları yatak altı, dolap içi, çanta gibi kolaylıkla bulunabilecek yerlerde saklanmamalıdır.
·  Dilenci, bohçacı ve seyyar satıcılarla çok samimi olunmamalıdır.
·  Polis, Jandarma, gaz veya elektrik şirketi görevlisi kisvesi altında konuta gelen kimliği belirsiz kişilerin; ilgili kurum numaralarına telefon etmek suretiyle beyanları teyit edilmeden eve girmelerine kesinlikli müsaade edilmemelidir.
·  Evlerde yüklü miktarda para, silah, değerli eşya, özel malzeme, hatıra eşyası, çek vb. kıymetli resmi belge bırakmamalı ve bunları bankalara yatırmalı veya bunlara ait kasalarda muhafaza altına alınabilirler.
·  Evde bulunan tüm elektronik malzemelerin seri numarası, bandrol numarası kaydedilerek mümkünse ziynet eşyası ve çalınabilecek tüm elektronik malzemelerin fotoğraflanması sağlanabilir.
·  En yakın karakolun telefonu telefon rehberine eklenmelidir.
·  Eve hırsız girdiğinin tespit edilmesi halinde olayı en kısa zamanda güvenlik güçlerine bildirerek, iz ve delillerin kaybolmaması için kolluk kuvvetinin talimatları doğrultusunda hiçbir şeye dokunmadan devriyenin olay yerine gelmesi beklenmelidir.

İşyerinden Hırsızlık Olaylarının Önlenmesi İçin, İşyeri Sahipleri Tarafından Alınabilecek Bireysel Önlemler
·  İçeriyi gösteren kepenk taktırılmalıdır.
·  Tuvalet pencereleri, havalandırma ile çatı aralığı, standartlara uygun olmayan duvarlar, arızalı kapı ve pencereler ile bozuk kepenkler sık sık kontrol edilmelidir.
·  Vitrin camları darbeye dayanaklı hale getirilebilir.
·  Alarm sistemi tesis edilebilir.
·  Tehlikeli veya şüpheli durumlara karşı tezgah altına elle veya ayakla kullanılabilecek şekilde alarm monte edilebilir.
·  Aynı sokak, cadde, iş merkezi veya iş hanında bulunan işyeri sahipleri bir araya gelerek bekçi veya özel güvenlik personeli görevlendirebilirler.
·  İşyeri güvenlik kameraları ile donatılabilir.
·  Özellikle hırsızların giriş çıkış yapabilmesine elverişli olan yerler aydınlatılabilir.
·  İşyerinin anahtarı bulunan kişilerin işten ayrılması durumunda, işyerinin kapı kilidi değiştirilebilir.
·  İşe alınacak şahısların önceden araştırılarak, 1774 sayılı kanun gereğince kimlik bildirimlerinin ilgili kolluk kuvvetine verilmelidir.
·  İşyeri sahiplerince, iş yerlerinin kapı ve pencerelerinin sağlam malzemelerden yapılmasına, darbelere karşı dayanıklı olmasına, kaliteli kilit kullanılmasına ve çift kilitli olmalısına dikkat edilmelidir.
·  İşyerlerinin akşam kapatılmadan önce tüm giriş ve çıkışları son olarak işyeri sahibi veya yetkili müdürleri tarafından tekrar kontrol edilebilir.

Oto Hırsızlığı Olaylarının Önlenmesi İçin Otomobil Sahipleri Tarafından Alınabilecek Bireysel Önlemler
·  Kısa süreli ayrılmalarda kontak kapatarak aracın kapılarının kilitlenmesi ve kontak anahtarı ile trafik tescil belgesinin oto içerisinde bırakılmamasına dikkat edilmelidir.
·  Otomobil pazarlarından, oto galerilerinden veya üçüncü şahıslardan motorlu araç satın alınırken, aracın ruhsat sahibi ile yüz yüze görüşülmesi gerekir.
·  Otomobil alınırken satıcıdan mutlaka yedek anahtarları istenmeli veya kilidin değiştirilmesi gerekir.
·  Satın alınmak istenen aracın, motor ve şasi numarasının tescil belgesi ile karşılaştırılarak kontrol edilmeli ve şüpheli durumların tespiti halinde aracın alınmaktan vazgeçilerek durum derhal kolluğa bildirilmelidir.
·  Otomobillere gizli kontak, elektronik alarm sistemi taktırılmalıdır.
·  Otomobillerin hastane, açık otopark ve benzeri yerlere bırakıldığında burada çalışan kişilerin görevli olup olmadıkları araştırılmalı, otomobilin bırakıldığına dair makbuz alınmalıdır.
·  Otomobilin direksiyonu ile gaz pedalını birbirine bağlayan anahtarlı kilit alarm sistemi ile birlikte kullanılmalıdır.
·  Değerli eşyaların otomobilde bırakılmasının zorunlu olduğu hallerde, hırsızlığın daha zor olduğu bagaj içerisinde muhafaza edilmelidir.
·  Oto alım satımında satışı ve devir işlemleri gecikmeksizin tamamlanmalıdır.
·  Bahar ve yaz aylarında piknik ve mesire yerlerinde meydana gelebilecek hırsızlık olaylarına karşı, kontrolsüz ve gözden uzak yerlere bırakılmamalıdır.
·  Araçları gelişigüzel park etmek yerine otoparklar tercih edilmelidir.
·  Araç anahtarları ev içerisinde kolayca bulunabilecek yerlere bırakılmamalıdır.
·  Mümkünse otonun elektrik akışını sağlayan bobin ile distribütör kablosu çıkarılmalıdır.

Hayvan Hırsızlığı Olaylarının Önlenmesi İçin Vatandaşlar Tarafından Alınabilecek Bireysel Önlemler
·  Yetkili makamlarca belirlenen yer ve zamanların dışında, hayvan alım satımı yapılmamalıdır.
·  Köylere gelen yabancı veya şüpheli şahısların derhal 156 Jandarma İmdat telefonuna ihbar edilmelidir.
·  Hayvanlar hiçbir zaman başıboş bırakılmamalı, 24 saat esasına göre gözetim altında bulundurulmalıdır. Sürünün büyüklüğüne göre yeteri kadar çoban edilerek hayvanlar otlatılmaya götürülmelidir.
·  Çoban tutulan kişiler, halk tarafından iyi olarak bilinen, daha önce hırsızlık suçu işlememiş kişilerden seçilmelidir.
·  Hayvanların tutulduğu yerlere sensörlü lamba, kamera vb. gibi cihazlar takılmalı veya köpek bağlanmalıdır.



Cuma

21.3 °

Cumartesi

18.3 °

Pazar

5.8 °