araç içi kamera ile sürücülerin ‘arkadan emniyet kemer takma’ hilesinin önüne geçti.
Doktor Emin Acar İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinden Abdulkadir Haylani, Azizcan Bekirov ve Muhammet Eymen Torun isimli öğrencilerin 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı için hazırladıkları, ‘Emniyet Kemeri’ projesi ilgi odağı oldu.
Öğretmenleri Okan Bedir’e ait otomobil üzerinde geliştirdikleri sistem ile emniyet kemerinin takılmadığı durumlarda otomobil çalışmazken, arkadan kemer takarak araç kullanmasının da önüne geçildi.
‘Öğretmenimiz ile konuşup, aracını kullanarak yaptık’
Projedeki amaçlarının ölümlü kazaların önüne geçmek olduğunu ifade eden öğrenci Abdulkadir Haylani (13), şu ifadeleri kullandı:
“Projede amacımız; emniyet kemerini zorunlu hale getirerek ölümlerin önüne geçmeye çalışmaktır. Emniyet kemerini takmadan araç hareket etmeyecek, emniyet kemeri takınca araç hareket edebiliyor. Yaklaşık 3 ay sürede yaptık. Öğretmenimiz ile konuşup, aracını kullanarak yaptık”
‘Kamera bunu görüyor ve araba çalışmıyor’
Otomobil içindeki kamera ile arkadan emniyet kemeri takma hilesinin önüne geçtiklerini belirten Muhammet Eymen Torun ise;
“Çoğu sürücü şu hatayı yapıyor; emniyet kemerini arkadan bağlıyor. Bizim amacımız zaten bunu engellemeye yönelik. Emniyet kemerini arkadan bağladığınızda, görmüş olduğunuz kamera bunu görüyor ve araba çalışmıyor” diye konuştu.
‘Gerçekçi bir şekilde uygulamak adına benden bu konuda yardım istediler ve benim aracımın üzerinde çalıştılar’
Öğrencilerin daha gerçekçi bir proje üzerinde çalışmaları için kendi otomobilini öğrencilere tahsis eden Teknoloji Tasarım Öğretmeni Okan Bedir, şu ifadeleri kullandı:
“TÜBİTAK Bilim Fuarı ile ilgili çocuklarımızın güzel bir fikri vardı. Bu proje ile yola çıktıklarında pandemi süreci biraz önümüzde engel oldu. Ancak sonrasında bugün yapmak kısmet oldu. Emniyet kemeri ile ilgili güzel bir fikir geliştirdiler. Emniyet kemeri takılmadığında araç çalışmayacak ve hiçbir şekilde aldatılamayacak sürücüler tarafından. Önemli bir konu emniyet kemeri. Bunu da uygulamak için araca ihtiyaçları vardı. Gerçekçi bir şekilde uygulamak adına benden bu konuda yardım istediler ve benim aracımın üzerinde çalıştılar. Başarı ile bunu sağladılar. Bundan dolayı bende çok mutluyum. Bu ve bunun gibi projelerle gençlerimize ilham verici çalışmaların devamının gelmesini diliyorum”
Doktor Emin Acar İmam Hatip Ortaokulu’ndaki fuarda ilgi çeken bir diğer proje ise; ‘Baktığın mı gerçek? Gördüğün mü?’ isimli proje oldu. Sosyal medyada yanıltıcı paylaşımlar üzerinden yola çıkan Furkan Çağıl (14), Yiğit Adıyaman (14) ve Yusuf Teper (14) isimli öğrenciler, ames odasında Hacivat ve Karagöz karakterlerinin aynı boyutta olmasına rağmen değişik boyutlarda görülmesini konu aldı.
Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Furkan Çağıl, “Projemizin ismi; ‘Baktığın mı gerçek? Gördüğün mü?’. Ames odasında Hacivat ve Karagözü’ün normalde boyları eşit olurken, delikten baktığınızda birinin boyu büyük, diğerinin boyu küçük oluyor. Yerlerini değiştirdiğimiz zaman ise küçük boylu olan büyüyor, büyük boylu olan küçülüyor” diye konuştu.
Projedeki amaçlarının olumsuz bakış açısını olumlu yönde değiştirmek olduğunu belirten Yiğit Adıyaman, şu ifadeleri kullandı:
“Sosyal medyada paylaşılan bir içeriğin, insanlar tarafından farklı bir şekilde yorumlanabiliyor. Bizim de bu projedeki amacımız ise insanlar olumsuz olan bakış açılarını değiştirerek olumlu yöne çevirmektir”
Doktor Emin Acar İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Yusuf Ziya Çolak, 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı kapsamında okullarında toplam 24 proje içerisinde en çok dikkat çeken projenin; ‘Emniyet Kemeri’ projesi olduğunu ifade ederek;
“Okulumuzun düzenlemiş olduğu 3. TÜBİTAK projemiz. Daha önceki yıllarda da çok değişik projelere imza atmıştık. Bizim buradaki amacımız öğrencilerimizin monoton bir eğitimin dışına çıkarak, uygulamalı bir şekilde proje odaklı öğrenimini sağlamaktır. Özellikle hepimizin de bildiği gibi uygulamalı ve araştırmacı bir eğitim olduğu zaman yapılan çalışmalar, daha etkili, daha kalıcı oluyor. Biz de bu amacı gerçekleştirmek üzere bugün burada 25 proje hazırladık. Bunların 4’ü araştırma, 16’sı tasarım ve 5 tanesi de inceleme projesidir. Toplamda 24 projemiz var. En dikkat çeken projelerimizden bir tanesi; emniyet kemeri ile ilgili olan projemizdir. Ayrıca bir projemiz daha var ki; ‘Baktığın mı gerçek? Gördüğün mü?’. Bu projede öğrencilerimiz daha çok sosyal medyadaki gerçeklikle alakası olmayan uygulamaları gündeme alarak, hayata daha gerçekçi bakmayı sağlama odaklı bir bir proje hazırladılar. Bu da çok dikkat çeken projelerimizden bir tanesi” diye konuştu.
HABER: HARUN ŞEKERLİ
Pazartesi
5.6 °
Salı
7 °
Çarşamba
10.2 °