Hammadde, konteyner, Suudi Arabistan… Mobilyacıların sorunları çözüm bekliyor İnegöl Mobilya İhracatçıları Derneği (İMİDER) Yönetim Kurulu üyesi Uğurtan Turgut, mobilyacıların hammadde, konteyner ve ambargo nedeni...
ile zor zamanlar geçirdiğini belirterek, mobilyacıların sorunlarının çözümünü beklediklerini ifade etti.
2020 Yılının sonunda başlayan ve hala devam eden hammadde sorunu, konteyner sorunu ve bazı ülkelerin Türk ürünlerine ambargo uygulamasından dolayı zor zamanlar geçiriyor.
İMİDER Yönetim Kurulu üyesi Uğurtan Turgut, konu ile ilgili açıklamalarda bulunarak şu ifadeleri kullandı:
“2002 yılında 5 milyon dolar civarında mobilya ihracatı yapan İnegöllü üreticiler olarak 2021 yılında 600 milyon dolarlık ihracata eriştik. Dünyanın hemen her ülkesine farklı ürünlerin satışını gerçekleştirmeyi başardık. Bugüne kadar yaşadığımız vize problemleri ve döviz kuru sorunları gibi irili ufaklı birçok soruna şimdi bir de ham madde kıtlığı eklendi. Biz mobilya üreticileri olarak katma değeri düşük ham maddeyi el emeği göz nuru ile işleyerek ülkeye döviz girdisi sağlayacak, cari açığı kapatacak değerli ürün haline getiriyoruz. Ancak özellikle son 1 yıldır sürekli artan fiyatlar yetmezmiş gibi bir de şimdi sunta, mdf, sünger ve cam gibi ana tedarik kalemlerimizi bulamaz olduk. Sipariş var ama üretecek malzeme yok. Üreticiler farklı bahaneler öne sürüyorlar ama biz ana sebebin üretilen ham maddenin ihraç edilmesi olduğu kanaatindeyiz. Yine bizce çözümü basit. Tıpkı pandemi sürecinin başında sağlık ürünlerine uygulanan kısıtlamalar gibi sunta, MDF, sünger ve cam gibi malzemelerin ihracatına kısıtlama getirilmesini talep ve temenni ediyoruz. Aksi halde hem mobilya sektörü hem de Türk ekonomisi zarar görecek. Bunun yanı sıra siyasi sebeplerle Suudi Arabistan hükümeti tarafından Türk ürünlerine uygulanan ambargo nedeniyle de ciddi zarar gördük ve göreceğiz. Limanlarda aylarca bekletilen 7 milyon dolardan fazla değere sahip İnegöl mobilyasının haricinde iptal olan siparişler ve anlaşmalar, ödenmeyen veya geciktirilen akreditif ödemeleri yüzünden sektörümüzün zararı milyonlarca dolar olacak.
Uğurtan Turgut, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Tüm bu olumsuzluklara ek olarak bir süredir yaşadığımız bir diğer sorun ise ürünlerimizi gönderecek konteyner bulamamak. Bulabildiklerimiz ise 3-4 katına çıkan fiyatlar yüzünden alıcılardan kabul görmüyorlar. Yani özetle sipariş olsa ham madde yok, ham madde olsa, konteyner yok. Pandemi sebebiyle sektördeki en büyük rakibimiz Çin küresel anlamda popülaritesini kaybetmeye başlamışken, Avrupalı üreticiler teslim tarihlerini 6 aya kadar çıkarmışken Türk mobilyasının pazar payını artırması için önümüzde bulunmaz bir fırsat var ancak bahsettiğimiz sorunlar elimizi kolumuzu bağlıyor maalesef. Acilen ham madde ve konteyner sorunlarına çözüm bulunmasını, ham maddenin yurt içindeki talebi karşılayacak şekilde yönlendirilmesini, ülke dışına boş konteyner satışına da tıpkı ham maddeler gibi engel veya kısıtlama getirilmesini öneriyor ve önerilerimizin hayata geçirilmesini bekliyoruz”
İMİDER Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bozok ise, “İnegöl’de mobilyacıların sıkıntılılarının sürekli gündemde kalması gerektiğini, böylece çözümlerin gelebileceğine işaret ederek, “Hammadde sorunu ve konteyner sorunu her geçen gün bizleri daha da sıkıntıya sokmakta. Bu konunun acilen bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Mobilyacılar olarak ihracat yapıyoruz, ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Bizlerin ihracat yapamaması demek ekonomimiz için de iyi değil. Bunun herkes tarafından bilinmesi gerekiyor. Bu nedenle sorunlarımızın acilen çözümünü bekliyoruz” dedi.
HABER: HARUN ŞEKERLİ