Kurtuluş Ateşinin Yakıldığı Topraklarda Şehitlerimiz Yad Edildi

Kurtuluş Ateşinin Yakıldığı Topraklarda Şehitlerimiz Yad Edildi

İnegöl’ün düşman işgalinden kurtuluşu sırasında zorlu mücadelelerin verildiği, Yunanlıların katliamlarla bir köyü yok ettiği ve bu nedenle Doma olan adı Şehitler olarak değiştirilen Şehitler kırsal mahallesinde İnegöl Belediyesi

 tarafından anma programı düzenlendi.

Acı hatıraların yerinden anlatımlarla yeniden hatırlandığı, kahramanlık öykülerinin tiyatral gösterilerle sunulduğu programda şehitlerimiz yad edildi.

İnegöl Belediyesi’nin 30 Ağustos Zafer Bayramından İnegöl’ün kurtuluşu olan 6 Eylül’e kadar uzanan süreçte “Zaferden Kurtuluşa” sloganıyla düzenlediği etkinlikler kapsamında bu sabah Şehitler Köyünde özel bir anma programı gerçekleştirildi. Eski ismi Doma olan köy, kurtuluş mücadelesi verilen yıllarda hem konumu hem de buradaki halkın cesaret ve kahramanlıklarıyla öne çıkmış, kurtuluşun fitilinin ateşlendiği olaylar dizisinde önemli bir rol üstlenmişti. Aynı zamanda düşmana karşı gösterilen bu kahraman duruş nedeniyle çok acı faturalar ödemiş ve canice katliamlara yine burada yaşanmıştı. 1972 yılında köyde bulunan şehitlikte bir Şehitler Anıtı inşa edilirken, Doma olan köyün ismi de Şehitler olarak değiştirilmişti.
 

ŞEHİTLİK ANITINDA ANMA PROGRAMI
 

Zaferden Kurtuluşa etkinlikleri kapsamında bugün Şehitlerde yapılan anma programı, şehitlikte başladı. İnegöl Kaymakamı Eren Arslan, Belediye Başkanı Alper Taban, siyasi parti temsilcileri, protokol üyeleri ve vatandaşlar burada şehitlik anıtına karanfil bırakıp dualar ettiler. Akabinde Kuran-ı Kerim tilavetleri yapıldı ve dualar okundu. İnegöl Kent Müzesi Sorumlusu Uzman Tarihçi Serdar Sevinç, aynı zamanda bölgeye hakim tepe olan şehitlikte hem hazırlanan harita ve görseller hem de alan üzerinde anlatımlarda bulundu. 102 yıl önce yaşananların en ince detayına kadar paylaşıldığı anlatımda, bölge halkının kahramanlığını da dikkat çekti. 

ŞEHİTLERE SAYGI YÜRÜYÜŞÜ
 

Anlatım sonrası protokol üyeleri ve vatandaşlar, şehitlikten köy meydanına kadar şehitlere saygı yürüyüşü gerçekleştirdi. Köy meydanında ise 150’den fazla köy sakininin Yunanlılar tarafından camiye doldurularak camiyle birlikte yakılması olayı anlatıldı. Yine meydanda hazırlanan kurtuluş günlerini anlatan fotoğraf sergisi gezilerek incelendi. Anma programı, İnegöl Belediyesi Halk Dansları Topluluğu ve Rumeli Kültür Derneği Halk Dansları ekibinin tiyatral gösterileriyle devam etti. Ekipler halk dansları eşliğinde ateşten gömlek giyilen işgal yıllarını ve kurtuluşa uzanan mücadeleleri gösterileriyle sundu. Programda mahalle sakinleri adına bir konuşma yapan Dr. Ali Akça, işgal ve kurtuluş sürecinde yaşananları anlattı. Akça, Şehitler Köyünün yaşadığı zorlu günleri yansıtan “Doma Köy Destanı” isimli şiirini de okuyarak konuşmasını sonlandırdı.

“BURADAN ALDIĞIMIZ BİLİNÇLE GELECEĞE DAHA EMİN ADIMLARLA YÜRÜYECEĞİZ”
 

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban da bir selamlama konuşması yaptı. Taban, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “30 Ağustos Zafer Bayramı, 6 Eylül ise İnegöl’ümüzün düşman işgalinden kurtuluş günü. Bugün bu minvalde bir programla Şehitler Köyümüzdeyiz. Ağustos ayı ve devamında takip eden Eylül ayı bizim zafer aylarımız. Bunları kutlamak için bir dizi program icra ediyoruz. Bizim bir tane derdimiz var, özellikle bu şehirde yaşayan herkes bastığı toprağı tanısın, buralarda hizmet edenleri bilsin, bu ülke uğruna, bu bayrak uğruna, ezanlar uğruna şehit olanları unutmasın. Dolayısıyla bizler de bunları unutmamak adına programlarımızı devam ettireceğiz. O zorlu yıllarda Şehitler Köyümüzde yaşananları da arkadaşlarımız bugün bizlere gerek sözlü anlatımlarla gerek sergilerle gerek tiyatral folklor gösterileriyle bizlere aktarmaya çalıştılar. İnşallah bizler de buradan aldığımız bilinçle geleceğe daha emin adımlarla yürüyeceğiz. Çünkü yaşanan hadiseler bir 100 yıl öncesinde, bir insan ömrü kadar yakın bir tarihte yaşandı. Dolayısıyla dün yaşananlar bugün veya yarın yaşanmayacak anlamına gelmiyor. O yüzden her zaman uyanık olmamız lazım, bir ve beraber olmayı başarmamız lazım. Ben yurdumuzun kurtuluşunda emeği olan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, buradaki kahramanlarımız, Hüsnü Güven, İshak Paşa, nice isimsiz kahramanımız… Her birini rahmetle anıyor, önlerinde saygıyla eğiliyorum. Sizlere de bize böylesine güzel ev sahipliği yaptığınız için teşekkür ediyorum.”

“GEÇMİŞİMİZİ UNUTURSAK EĞER, GELECEĞİMİZ OLMAZ”

Kaymakam Eren Arslan ise “Bugün bizim için önemli bir gün. Burada hem kuruluşa hem kurtuluşa beşiklik etmiş güzel topraklarda ve bunun içerisinde de özellikle Şehitler Köyümüz… Bu topraklarda 102 yıl önce yaşananları neredeyse o gün oradaymış gibi dinledik, hissettik, şehitlerimizi andık. Geçmişimizi unutursak eğer, geleceğimiz olmaz. O yüzden geçmişimizi, coğrafyamızı, tarihimizi, bizi biz yapan değerlerimizi bilmeli ve sahip çıkmalıyız. Bu anlamda 102 yıl önce bu mücadelenin yaşandığı topraklarda bu etkinlikleri yapmak çok daha anlamlı. İnşallah rabbim bizlere, ülkemize bir daha böyle kara günler yaşatmasın. Birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. Ben bu vesileyle bir kez daha 30 Ağustos Zafer Bayramımızı kutluyorum. Zaferi bizlere hediye eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, isimsiz kahramanlarımız, milis kuvvetlerimiz, kadını, erkeği, çocuğu, yaşlısı, genci tüm fertleri rahmet ve minnetle anıyorum” ifadelerinde bulundu.



Perşembe

19.1 °

Cuma

21.3 °

Cumartesi

18.3 °