İnegöl İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren ile Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ortak basın açıklamasında bulunarak, çiftçilerin......
desteklemelerden faydalanması için ‘Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptırmaları gerektiği, başvuruların da 30 Haziran tarihi itibari ile alınmayacağını açıkladı.
İnegöl Ziraat Odası Binası’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında Ekren ve Çelik açıklamalarda bulunarak, çiftçilerde uyarılarda bulundu.
Basın toplantısında ilk olarak açıklamalarda bulunan Çelik, şu ifadeleri kullandı:
“2022 Yılı ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtları 30 Haziran’da sona ermekte. Bunun için daha önce bilgilendirme yapmıştık ama süreç daraldığı için bir kez daha tekrarlayalım dedik. Çiftçilerimizin mutlaka bundan haberdar olup, ÇKS’lerini yaptırmaları gerekiyor. Buradan muhtarlarımıza, kooperatif başkanlarımıza, odamızın delegelerine de sesleniyoruz. ÇKS’lerini yaptırmayan çiftçi, çiftçi değil. 30 Haziran’da bu süre bittikten sonra 1 Ekim’e kadar Tarım Bakanlığı ÇKS’yi kapatmakta. Dolayısıyla o süre içerisinde ÇKS’ye ihtiyacı olması halinde, yardımlardan, hibelerden, benzeri birçok şeyden yararlanamıyor. Traktör almaya bile laksa ÇKS gerekiyor. Çiftçilerimizin mağdur olmaması için bunu bildirmek istiyoruz. Ülke genelinde ürün planlamasını sağlıklı bir şekilde yapamıyoruz. Ancak ÇKS’nin yaptırılması halinde bu veriye Tarım Bakanlığı ulaşabiliyor. Ne ekiyoruz ne biçiyoruz, nerede ne eksik var gibi devletin bu tür yapılanmasına da yardımcı oluyor. Bu yıl ek destekler çıktı. Birçok ürüne destek çıktı. Şunu çok görüyorum ben; örneğin 1 ay sonra çiftçimiz geliyor ben ÇKS yaptıracaktım diyor. Yaptıramıyor, o yıl heba olmuş oluyor. Bu konuda daha dikkatli olmalarını istiyoruz. Devletin vermiş olduğu, çoğaltmış olduğu desteklemelerden yararlanmalarını ve gerçekten bir çiftçi olarak sıkıştığı zaman kimisi kredi kullanıyor, kimisi hayvancılık desteğinden tutun da birçok şeye kadar ÇKS’niz olmadı mı yararlanamıyorsunuz”
İbrahim Ekren ise, “2022 Yılı Çiftçi Kayıt Sistemi müracaatlarımız 30 Haziran tarihinde sonra erecektir. Bakanlığımız son yıllarda bununla ilgili yönetmeliği yayınlıyor ve bu yönetmelik ile beraber yılın Eylül ayında başlayan müracaat dönemi, Haziran’ın sonunda bitiyor. Bununla birlikte süre uzatımı da olmuyor. 2021 yılında 4 bin 180 olan Çiftçi Kayıt Sitemi müracaatımız, şu an itibari ile 3 bin 300 civarında. Tahmini 800-900 kişi eksiğimiz var. Haliyle şu anda çiftçilerimiz tarlada, bahçede, ekim-dikim, gibi birçok işle uğraşıyor. Bunları unutabileceklerini varsayarak bir hatırlatma ihtiyacı duyduk. Çiftçilerimizin desteklemelerden faydalanabilmeleri adına muhakkak Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olmaları gerekiyor. Ön şart bu” dedi.
HABER: HARUN ŞEKERLİ