olduğunu ifade etti.
Her geçen gün mobilya üretim kapasitesini yükselten İnegöl Mobilya Sanayisi, yeni tasarımlar, renkler ve kalitesi ile yurt dışı alıcılarının gözdesi oldu.
Gerçekleştirilen uluslararası mobilya fuarları ile tanınırlığını her geçen gün arttıran İnegöl Mobilyası, Afrika ülkelerinin de dikkatini çekti.
İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, Afrika ülkelerinki alıcıların Türk Mobilyasına ilgi gösterdiğini belirterek, Avrupa ve Amerika’ya mobilya ihracatının her geçen gün arttığını ifade etti.
‘Afrika yeni pazarımız’
Türk mobilyasının her geçen gün ihracatını arttırdığını belirten Ayhan, şu ifadeleri kullandı:
“İnegöl ve Türk mobilyasının ihracatı günden güne artmakta. Pastadan da önemli bir payı İnegöl almakta. Çünkü İnegöl mobilyası günden güne kendisini geliştiriyor. Yeni tasarımlar, yeni fabrikalar, yeni pazarlar arayışı içerisinde. Bu pazarların içerisinde Afrika yeni pazarımız. Gerçekten birçok Afrika ülkesinden İnegöl’e gelen hem fuar vesilesi ile hem fuar haricinde her zaman İnegöl’de görebileceğimiz yeni müşterilerimiz oluşmakta. Bunun yanında Avrupa pazarı da günden güne canlanmakta. Özellikle Avrupa’da Türk mağazacılarımıza başlayan serüvenimiz, oralardaki ülkede yaşayan yerli mağazacılar da gelmeye başladı Türkiye’ye. Bunun yanında Amerika pazarı da canlanmaya başladı. Amerika, Türk mobilyasını uzun yıllardır takip ediyordu aslında. Fakat İnegöl’e son zamanlarda sık sık gelen alıcılar, İnegöl’ü keşfetmeye başladı. Hem yaptığımız ürünleri inceliyorlar hem de fabrikalarımızı inceliyorlar. Pazardaki büyüklüğümüzü inceliyorlar. Amerika, dünyanın her üreticisinin ürün satmak istediği büyük bir pazar. Gerçekten çok büyük bir tüketici kesimi var. Nüfusu 300 milyon civarında olmasına rağmen, sanki 1 milyarlık nüfus gibi tüketim kapasiteleri var. Mobilyaları da onlar çok sık değiştirir, farklı ev ihtiyaçlarını çok sık değiştiren bir ülke. Bu pazarı kimse kaybetmek istemez. İnşallah bizler de pazara yavaş yavaş girmeye başladık. Pazardan istediğimiz payı aldığımız sürece burada gelişmemizi hem hızlandırırız hem de daha dikkatli ürünler üreterek, bu işin devamlılığını sağlarız diye düşünüyorum”
‘Atölyeler, kendini geliştirmiş 100’ün üzerinde çalışanı olan fabrikalara dönüştüler’
İnegöl’de mobilya üretim kapasitesinin çok yüksek olması nedeni ile yeni pazarların kendilerini keşfettiğini belirten Ayhan, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:
“Burada üretici var. Yüzlerce atölyelerden binlerce üreticiye çıktık. Bunların önemli bir kısmı da artık fabrikalaştı. Bu fabrikalar artık seri üretim yapmakta. Bu ürünü yalnızca yurt içinde tüketemezsiniz. Türkiye’nin her yerinde böyle. Şuanda bant sisteminde seri üretimler ihracat yapmazsa tıkanırlar. Bu Pazar arayışında tüketiciler de böyle yerler aramakta. Büyük toptancılar da böyle yerler aramakta. Bu pazarın en önemlilerinden biri de; İnegöl. Çünkü kendini geliştiriyor. Yeni tasarımlar, yeni renkler, fabrikaların kapasitelerinin günden güne artması, İnegöl’ün her yere ürün gönderebilir kapasitesinin olması, ihracatta da son 20 yılda tecrübesinin oluşması... 12 Milyon dolarlardan başlamıştık ihracata, 650 milyon dolarlara kadar çıktık. Bu 1 milyar doları da pandemiden sonra inşallah aşarız. 1 milyar dolarlar da artık İnegöl’e yetmeyecek. Mobilyada bu rakamları aşacağız. Çünkü bizim üretim hacmimiz günden güne büyümekte. İnegöl’de abi kardeş, baba oğul, bir iki kişi ile çalışan atölyeler çoğunluktaydı. Şimdi artık yüzlerce, kendini geliştirmiş 100’ün üzerinde çalışanı olan fabrikalara dönüştüler. Makineler, CNC makineler, 10 bin m2 alanların üzerine çıktı fabrikalarımız. Bu üretilen ürünleri yeni pazarlara satmak gerekiyor. Bu değişim, bu gelişim üretme ile başladı. Biz ürettikçe yeni pazarlar bizi keşfetmeye başladı”
HABER: HARUN ŞEKERLİ
Perşembe
19.1 °
Cuma
21.3 °
Cumartesi
18.3 °