, konu detaylı şekilde masaya yatırıldı.
Son yıllarda Dünyada da sıkça dile getirilmeye başlayan İklim Değişikliği Eylem Planı için İnegöl Belediyesi de harekete geçti. Belediye Başkanı Alper Taban’ın talimatlarıyla bir süre önce Uludağ Üniversitesinden Prof. Dr. Sıddık Cindoruk’un öncülüğünde başlayan çalışmalara, şehrin tüm dinamikleriyle katılım sağlaması adına İklim Değişikliği Eylem Planı tanıtım toplantısı düzenlendi. Bursa ve İnegöl düzeyinde konuyla ilgili tüm paydaşların katıldığı toplantı, 11.00’da Royal Otel’de gerçekleştirildi.
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANI HAZIRLIKLARINI TÜM PAYDAŞLARA ANLATMAK İSTİYORUZ”
Toplantının açılış konuşmasını yapan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, “Burada olan herkese çok teşekkür ediyorum. Bugün İnegöl’ümüzün çok önemli bir meselesini, planlamasını konunun paydaşlarıyla konuşuyor olacağız. Burada kimler var; Ticaret ve Sanayi Odamızın Başkanı, DSİ’den kıymetli yöneticilerimiz, Bursa Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüzden değerli yöneticilerimiz, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüzden, Uludağ Üniversitemizden çok değerli danışman hocamız, BUSKİ Genel Müdürlüğümüzün İl ve İlçe düzeyinde temsilcileri, İlçe Milli Eğitim, İlçe Sağlık ve İlçe Tarım Müdürlüklerimiz, UEDAŞ, İNGAZ temsilcilerimiz, Mobilyacılar Oda Başkanımız, Ziraat Oda Başkanımız, İnşaat Mühendisleri Oda Başkanımız, Muhtarlar Derneği Başkanımız, Kent Konseyi Başkanımız, Belediyemizin bir organı olan çevre komisyonumuz, Başkan Yardımcılarım, Daire Müdürlerim ve çalışma arkadaşlarım aramızda. İnegöl’ün hızlı büyümesini, hızlı gelişmesini en yakından, en derinden hisseden bu dinamikler. Burada olamayan pek çok STK’mız da var. Bizler bugün burada İklim Değişikliği Eylem Planı noktasında yapacağımız hazırlıkları, bu süreç nereye evriliyor bunları sizinle konuşmak istiyoruz” dedi.
“BİZ BUGÜN ARTIK BİR BÜTÜNE GİDEN PLANLAMAYI KONUŞMAK İSTİYORUZ”
“Hızla büyüyen bir İnegöl var” sözleriyle konuşmasını sürdüren Taban, şöyle devam etti: “Tüm sektörleriyle, başta mobilya olmak üzere gelişmeye devam ediyor. Bu konuda tabi bunun olumlu ve olumsuz etkilerini her şehirde olduğu gibi bizim şehrimizde de görmemiz olası. Burada pozisyon almamız gerektiğine inanıyoruz. İklim Değişikliği Eylem Planı da aslında baktığımızda dünyada yeni bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Biz bunu şehrimizde daha ziyade hava kirliliği olarak konuştuk. Yer yer sanayinin getirdiği bir takım olumsuzluklar olarak konuştuk. Ancak insanın yaşadığı her yerde bir takım olumsuzluklar olması yadsınamaz. Biz de bu olumsuzlukları oluşturacağımız planlar dahilinde ortadan kaldırmak istiyoruz. Evet çevre başlığı altında hava kirliliği gibi su kaynaklarının kullanımının daha doğru olması gibi, topraklarımızın kirlenmemesi gibi pek çok konuda parçasal anlamda çalışmalar yapıldı. Biz bugün artık bir bütüne giden planlamayı konuşmak istiyoruz. Burada daha önce şehrimizle ilgili makro düzeyde yaptığımız ve hala çalışmaya devam ettiğimiz belli konu başlıkları da var. Bunlardan biri şehrimizde sivil gönüllülerin de içerisinde yer aldığı Afet Eylem Planını hazırladık. Yine ulaşımla ilgili İnegöl’ün hızla artan nüfusu, hızla artan araç trafiği noktasında master bir ulaşım planına ihtiyaç var. Bununla ilgili de yine paydaş firmamızla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tabi şehirleşme noktasında da ciddi adımlar atmaya ihtiyacımız var. Sanayi alanlarımız var, konut alanlarımız var. Bunların birbirleriyle etkileşimini minimize edecek planlamaları ve gerçekten mimari anlamda en güzel şehir örneğini ortaya koyabilmek adına kentsel dönüşüm stratejik planını ortaya koymaya devam ediyoruz. Tabi bunlar bir çırpıda ortaya koyabileceğimiz çalışmalar değil. Muhtemelen bugün çalışmasını başlatmış olduğumuz İklim Eylem Planı da minimum 1 yıl devam edecek bir çalışmanın ürünü olacak. Ancak bununla ilgili bir masa etrafında toplanabilmek, kısa, orta ve uzun vade planlarımızı yapıyor olmak bile bu şehir için çok kıymetli.”
“MEVSİMLERDE KAYMALAR YAŞANIYOR”
“Bu kavramlarla ilgili Dünya ne konuşuyor dersek, hemen hatırlayacaksınız küresel ısınma diyoruz, buzullar eriyor diyoruz. Önümüzdeki yıllarda yaklaşık 2-3 derecelik ısınmayla mevcut ekosistemin etkileneceğini ifade ediyor uzmanlar. Ben bunu ülkemizde de yaşadığımızı düşünüyorum. Şehrimizde de yaşıyoruz. Çok yakın günler içerisinde kar yağışı henüz gerçekleşti. Normal şartlarda Aralık ayında yaşadığımız kar yağışını Ocak ayı ortalarında yaşadık. Sanki mevsimlerde kaymalar oluyor. Şehrimizde Tahtaköprü bölgesinde tırtılları gördük. Bence bu ekosistemle ilgili bize mesaj veren durumlar olduğunu düşünüyorum. Yani bizler Allah’ın yarattığı bu nizam içerisinde aslında bu nizama zarar verecek bir eylem içerisinde olmadığımızda, bu ekosistem kendiliğinden çalışıyor olacak. Bunun güzelliklerinden bizler de faydalanıyor olacağız. Bizlerin de bu konunun uzmanlarına ihtiyacımız vardı. Uludağ Üniversitesi Çevre Bölümünden Prof. Dr. Sıddık Cindoruk hocamız bizlere destek oluyorlar. Ayrıca aramızda bir yüksek lisans ve bir doktora öğrencimiz var. Onlar da İnegöl ile ilgili çalışmalar yapacaklar.”
“ÖRNEK GÖSTERİLEN BİR ŞEHİR KURGUSUNU HAYATA GEÇİRECEĞİMİZE İNANIYORUM”
“İklim Eylem Planı kapsamında neler yapmayı hedefliyoruz. Sera gazı emisyonu envanterinin oluşturulması, sera gazlarının sektörel dağılımlarının belirlenmesi, bunların azaltım senaryolarının oluşturulması, İnegöl’ün etkilenebilirlik analizinin yapılması, kırılganlık ve hassasiyetlerin tüm paydaşlarla birlikte belirlenmesi, uyum stratejilerinin paydalarla geliştirilmesi gibi çalışmalar yapılacak. Tabi şehirler üzerinde sel, fırtına, kuraklık gibi bir takım etkileşmeler olduğunu da biliyoruz. Dolayısıyla bu konuda ne kadar fazla yoğunlaşarak katkı koyma yoluna gidersek ben şehrimizde daha yaşanabilir, örnek gösterilen bir şehir kurgusunu hayata geçireceğimize inanıyorum. Buradaki tüm paydaşlarımıza da teşekkür ediyorum.”
Başkan Taban’ın konuşmasının ardından İnegöl Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Serdar Zorluer bir sunum yaptı. İklim Değişikliği Eylem Planının 7 maddeden oluşan yol haritasını paylaşan Zorluer’in ardından ise Prof. Dr. Sıddık Cindoruk İklim Değişikliği Eylem Planına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Akabinde toplantı paydaşların karşılıklı istişareleri ile devam etti.
Cuma
21.3 °
Cumartesi
18.3 °
Pazar
5.8 °