Bursa Büyükşehir Belediyesi destekleriyle Marmarabirlik’in gelecek 50 yılını etkileyecek imar planı sorunu çözüme kavuştu.
Özellikle sahip olduğu verimli toprakları ve uygun iklimiyle ciddi tarımsal potansiyele sahip olan Bursa’da zeytin üreticileri ve onların ortak değeri olan Marmarabirlik’in 50 yıllık gelişimine katkı sunmak için imar planı sorunu çözüldü. Yapılan yeni imar planına göre bölgedeki planlar kapsamında sanayi alanı olan tek tesis Marmarabirlik oldu.
Nilüfer İlçesi Başköy Mahallesindeki alan 2011 yılı öncesinde yapılan 1/5000 ve 1/25000 ölçekli nazım imar planlarında konut dışı kentsel çalışma alanında kalmaktaydı. Yapılan İmar Planı düzenlemesine göre bölgedeki İmar Planları dahilinde sanayi kullanım alanına sahip tek tesis Marmarabirlik oldu. Bu kapsamda planlanan alanda zeytinin tarladan sofraya olan sürecinde zeytin üretiminden, işlenmesine depolamadan ambalajlamaya kadar işlemlerin gerçekleştirilebileceği tesisler kurulacak.
Bursa’da kırsal kalkınmayı sağlanmak amacıyla kaliteli fide, fidan dağıtımı ve ekipman destekleri başta olmak üzere her alanda çiftçinin yanında olan ve Bursa’nın tarım potansiyelini önemseyen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Marmarabirlik’in Bursa için ve zeytin üreticileri için öneminin farkında olduklarını söyledi. Başkan Aktaş, zeytin üretimini ve zeytin üreticilerini doğrudan etkileyen yeni düzenlemesi ile Marmarabirlik’in bölgedeki planlarda Sanayi Alanı olarak belirlenen tek tesis alanına sahip olduğunu belirtti. Başkan Aktaş, “Özellikle 4 ilçemizin yoğun olarak tarım girdisini oluşturan, Türkiye’nin en önemli kuruşlarından Marmarabirlik’in öneminin farkındayız. Bursa’da üretim gerçekleştiren 30 bin civarındaki zeytin üreticimizin geleceğini düşünmek zorundayız. Yaptığımız İmar Planı düzenlemesi ile zeytin üreticilerimizin ve Marmarabirlik’in gelecek 50 yıllık sorununu çözmüş olduk. Bu düzenleme ile bölgedeki 1/1000 ölçekli uygulama imar planı kapsamında da sanayi alanı olarak planlanan tek tesis Marmarabirlik oldu. Gerçekleşen yeni düzenleme, kapasite artışı da sağlayarak Marmarabirlik’in modern, entegre tesis ihtiyacına cevap verecek, zeytin ile ilgili her türlü üretim, değerlendirme, işleme, ambalajlama ve depolama gibi tarladan sofraya olan sürecine olumlu etki edecektir Bursa’nın en önemli tarımsal değeri olan zeytinin geleceğinin korunmasını, gelişip daha da büyümesini ve marka değerinin artmasını sağlayacak bu çalışmanın Bursalı zeytin üreticilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Üreticilerimize bol ve bereketli kazançlar diliyorum” diye konuştu.
Marmarabirlik’in geleceği adına gerçekleşmiş olan imar planı değişikliğinden duydukları memnuniyeti dile getiren Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, “Marmarabirlik’in gelecek 50 yıllık imar planını çözüme kavuşturmuş bulunmaktayız. Marmarabirlik, tüm zeytin üreticilerinin ortak değeridir. 60 ülkeye, 25 milyon dolarlık ihracaat yapan Marmarabirlik hem Bursa’nın hem de Türkiye’nin gururudur. 30 bin zeytin üreticimizin haklarını koruyoruz. Bu manada kıymetli zeytin üreticilerimiz adına Bursalı zeytin üreticilerinin geleceği ile alakalı göstermiş olduğu bu vizyoner yaklaşımından ve desteklerinden dolayı Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş’a teşekkür ediyoruz” dedi.