Türkiye ve dünya mobilya sektörünün 43. Kez buluşacağı İnegöl Mobilya Fuar, şehrimize, ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Çalışan şehirden bahsediyoruz. Üreten şehirden, istihdam sağlayan, ihracat yapan ve Türkiye ekonomisine çok büyük katkı sağlayan bir şehirden bahsediyoruz. İnegöl ekonomisi pandemi sürecine rağmen, büyümesini, ihracat rakamlarını, istihdam oranları geliştirerek devam ediyor. 1 milyar 133 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek, Türkiye’de 17. Büyük ekonomi, d1 milyar 570 milyon dolar dış ticaret hacmine ulaşarak, Türkiye’de 21. Büyük ekonomi, 696 milyon dolar dış ticaret fazlası vererek Türkiye’de 10. Büyük ekonomi olma başarısı gösteren İnegöl’ümüze, esnaflarımıza, sanayicimize ben şükranlarımı sunmak istiyorum. Bundan sonraki süreçte de İnegöl sanayicisi olarak en üst noktada katkı sağlamaya devam edeceğimizi belirtmek istiyorum”
Uğurda, konuşmasına sanayicilerin hammadde sıkıntısı konusuyla devam etti. Henüz bir çıkış yolu bulamadıklarını belirten Uğurdağ, acil olarak sanayicilerin hammadde sorununun çözülmesi gerektiğini belirtti.
Türkiye Ağaç İşleri Esnaf ve Sanatkârlar Federasyon Başkanı Ali Rıza Ercan ise, “Fuara katılmaktan dolayı çok keyif aldığımızı ifade etmek istiyorum. Bu fuarımızın İnegöl’ümüze, Bursa’mıza ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum. Benden önce konuşan değerli kardeşim Uğurdağ’ın söylediklerinin altını çizerek, hammadde konusunda daha fazla bir şey söylemek istemiyorum. Çünkü bu bizim için bir sıkıntı. Verdiğimiz sözleri yerine getiremeyecek dereceye getirecek kadar sıkıntı olmaya başladı. Taahhütlü işlerimiz var onları yapamıyoruz. Bu geminin içinde hepimiz varız. Bir konuya dikkat çekmek istiyorum. İhracat yapmıyoruz deyip, dolambaçlı yollardan başka firmalar adına ihracat yapıp sonra da bizi kandırmaya çalışmaları hiç hoş değil. Üreticiler bizim kardeşimiz. Hepsi ile dostuz, kardeşiz ama samimi olmak lazım. Eğer yarın ihracat yapamazlarsa biz yine onlardan mal alacak kişileriz” dedi.
Ercan’ın ardından kürsüye çıkan İstanbul Mobilya, Kâğıt ve İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Güleç, “Bu güzel organizasyon için sayın başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Gerçekten durmuyoruz. Mobilya sektörü olarak Türkiye’de bir dönüşüm hareketi başlatıyoruz. Son 20 yılda Türk Mobilyası dünyada, tasarımda, kalitede kendinden söz ettirmeye başladı. Bu dünya raporlarına girdi ve son 20 yıla baktığımız zaman, dünya mobilya ihracat sıralaması 160 milyon dolardan, 3,5 milyon dolara çıktık. Dünya mobilya ihracat sıralamasında da dünyada 23. sıradan 8. sıraya çıktık. Bu başarı müteşebbisin ruhunda var. Çünkü Anadolu medeniyetleri ve Mezopotamya medeniyetlerinde tasarım var, yaşam biçimi var ve Türkiye Mobilya Sektörü de kendiliğinden bir hikâye oluşturuyor ve dünya pazarında pay almasını biliyor” dedi.
Daha sonra açıklamalarda bulunan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, “Bugün İnegöl’de 43.’sünü gerçekleştirdiğimiz mobilya fuarının açılışını gerçekleştiriyoruz. Bundan dolayı son derece mutluyum. Salgın sürecinde gerçekleştiriyoruz. Son derece dikkatli olmamız gereken bir durumda olduğumuzu hatırlatmak istiyorum. Pandemi sürecinde 2. Fuarımızı gerçekleştiriyoruz, dolayısıyla bir tecrübe ve deneyime sahibiz. Bu noktada kişilerin kendi tedbirlerini alması durumunda inşallah bereketli bir fuar geçireceğiz. İnegöl 5 bin yıllık bir medeniyete sahip. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Yaklaşık 1500’lü yıllarda Osmanlı donanmasına kereste göndererek, kürek imalatı yaparak aslında bu serüvenini başlatmış. Ağacı işleyerek sanata döndürmeyi başarmış ve bugün yaklaşık son 100 yılı ele aldığımızda kronolojik ilişkinisi sürdürmüş ve ülkemize katma değer olarak devam etmiş mobilya sektörü. Ben bundan dolayı şehrimizdeki koca yürekli mobilyacılarımıza, onların emekçilerin, yönetimlerine her birine teşekkür ediyorum” dedi.
AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel ise, hükümetin salgın döneminde yaptığı özverili çalışmalarından bahsederek, salgın sürecinde yapılan yardımlar ile birlikte Türkiye’nin dünyada örnek gösterildiğini ifade etti.
Gürel, ihracata büyük katkısı olan mobilya sektörünün, önümüzdeki yıllarda daha fazla ülke ekonomisine katkı sunacağını ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.
Son olarak açıklamalarda bulunan Bursa Valisi Yakup Canbolat, “MODEF Fuarımızın 43.’sü için bir arada olmaktan dolayı onur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bursa dünya tarihine 623 yıl nizam veren, insanlığı barış ve adaletle idare eden Osmanlı medeniyetinin kuruluşuna beşiklik etmiş, Marmara bölgesinin kültür ve maneviyat başkenti, Osmanlı medeniyetine mühür vuran marka bir şehirdir. İstanbul’dan sonra en büyük 2. İhracatı gerçekleştiren en önemli sanayi kenti konumundadır. Her yıl dış ticaret fazlası vererek, diğer şehirler için model ekonomi sunan İnegöl ilçemizde, toplam 1.2 milyon dolarlık ihracatı ile ilimiz ekonomisinin önemli bir destekçisi olduğunu göstermiştir. Başarısını ve kalitesini de adeta ispatlamıştır” dedi.
HABER: H S