Asgari ücrete artış beklentisi ile henüz yeni rakam belli olmadı ama fiyat artışı haberleri art arda geldi. Bu durumda türlü türlü bahaneler ile evden çıkarma yöntemleri deneniyor. Uzmanlar ise “3 yıl boyunca başkasına kiraya verilemez. Verilmesi durumunda eski kiracıya tazminat ödenir” uyarısında bulunuyor. İşte fahiş zamlar karşısında kiracıların yapması gerekenler.
Şimdi de hem yeni yıla girilecek olması hem de asgari ücret zammı bahanesi ile rakamlar yükselmeye başladı. Emlak sektörü temsilcilerinin verdiği bilgiye göre son haftalarda asgari ücret zammını bekleyen ev sahipleri ya ilanlarını askıya aldı ya da önceden zam yaptı. Yeni asgari ücret rakamının belli olmasıyla birlikte zam taleplerinde artış bekleniyor.
EV SAHİBİ KEYFİ OLARAK ARTIŞ YAPAMAZ Evini yeni kiraya verecek mülk sahipleri istedikleri rakamı belirliyor. Ancak kiracılı bir evde keyfi zam yapılması söz konusu değil. Yeni yıl ya da Asgari Ücret artışı bahanesi ile ara zam talepleri olsa da, uzmanlar bunun yasal olmadığına dikkat çekiyor. Kiraya zam yılda bir kez sözleşme yenileme döneminde yapılıyor.
Normal şartlarda artış TÜFE 12 ay ortalamasına göre uygulanıyordu. Ancak fahiş artış sonrası kiracıları korumak için yasal sınırlama geldi. Buna göre ev sahibi temmuz 2023’e kadar en çok yüzde 25 artış yapabilecek. 5 yılı dolduran kiracılar için de rakamın yeniden belirlenmesi için Kira tespit davaları açılması mümkün.
Bu konuda da uzmanlar şu önemli bilgiyi paylaşıyor; “Ev sahibi çoğunlukla ‘ben ya da çocuğum oturacak’ diyerek kiracısını tahliye ediyor. Eğer ev bu yolla tahliye edilirse, 3 yıl boyunca başkasına kiraya verilemez. Verilmesi durumunda eski kiracıya tazminat ödenir."
Cuma
21.3 °
Cumartesi
18.3 °
Pazar
5.8 °