İnegöl’de 7 bin 700 can dostuna sağlık hizmeti verildi

İnegöl’de 7 bin 700 can dostuna  sağlık hizmeti verildi

İnegöl’de 7 bin 700 can dostuna sağlık hizmeti verildi İnegöl’de sahipsiz sokak hayvanlarına hizmet veren İnegöl Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi, 2020 yılı içerisinde Bursa, Eskişehir, Yalova ve Kütahya’dan...

toplam 7 bin 700 sokak hayvanına sağlık hizmet verdi.

Sahipsiz hayvanlara kısırlaştırma, sahiplendirme ve sağlık hizmetleri veren İnegöl Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi, can dostlarını kucaklamaya devam ediyor. 2020 Yılı içerisinde merkezde toplam 7 bin 700 can dostuna sağlık hizmeti verdi.

Barınaktaki can dostlarının kaldıkları alanlar yerden ısıtma, beslenmeleri ise kuru mama ile yapılıyor.

2019 yılında İnegöl Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi’nin yeni binasına taşındığını ve sokak hayvanlarına kapsamlı sağlık hizmeti verdiğini belirten İnegöl Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Musa Subaşı, şu ifadeleri kullandı:

“Yeni yere geçtiğimizden beri, birçok hayvana sağlık hizmeti sunduk. Bölgemizde, Bursa ilimizde ilçeler tarafından örnek gösterilen ve diğer iller tarafından da yeni yapılan barınaklar için birçok kişi tarafından ziyaret edilen bir barınağa sahibiz. Altyapı olarak, teknik donanım olarak, sağlık hizmetleri noktasında iyi bir noktada olduğumuzu düşünüyoruz”

Kısırlaştırma ve sahiplendirme ile ilgili 2020 rakamlarını paylaşan Subaşı, “Bu yıl içerisinde yapmış olduğumuz kısırlaştırma faaliyetlerimiz 800 köpek, 50 adet kedi. Yine tarafımızdan bakılan hasta hayvan sayımız köpeklerde bin 80, kedilerde bin 409 ve diğer farklı türlerden de 490 hayvana sağlık hizmeti verilmiş. Bizim için önemli olan kriterlerden birisi barınağımızdaki sahiplendirmemiz. Daha önceki göre bir artış var. Yaklaşık 350 adet köpek sahiplendirilmiş, 200 adet de kedi sahiplendirilmiş. Bu yıl içerisinde bugüne kadar 7 bin 700 hayvan için 153 üzerinden ihbar gelmiş ve onların sağlıkları ile alakalı hizmetimiz olmuş” dedi.

Merkezdeki sahipsiz hayvanların, yerden ısıtmalı barınaklarda yaşadığını ve kuru mama ile beslendiğini belirten Subaşı, hayvanların sağlık hizmetinin ardından alındıkları bölgelere bırakıldığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Tedavi Merkezimiz, sokakta yaşayan bütün hayvanların sağlık hizmeti alabileceği, geçici süreliğine burada barınabileceği, tamamen konforlu, kaldıkları alanlar yerden ısıtma, beslenmeleri kuru mama ile hizmet verilen bir yerdir. Merkezde hayvanlar kısırlaştırdıktan sonra tekrar alındıkları bölgeye bırakılıyor. Sağlık hizmetine ihtiyacı olan hayvan alındıktan sonra alındığı bölgeye yasal olarak bırakılmak zorunda. Tabi ki sokaklarda yine hayvanlarımızı göreceğiz. Bunların yaşam alanları buralar. Bizim asli görevimiz; hayvanları refah içerisinde yaşatabilmek, sağlık hizmeti noktasında. Sokakta yaşayamayacağını düşündüğümüz hayvanı, barınağımızda ömür boyu misafir ediyoruz. Bunun haricindeki hayvanları alındıkları bölgeye bırakılıyor.Sokak’ta küpeli bir köpek gördünüz bu ne anlama geliyor, bunu söylemek istiyorum. Küpeli bir köpek demek belediye tarafından bütün aşıları, parazit tedavileri, sağlık problemleri ortadan kaldırılmış veya sağlık hizmeti almış, kısırlaştırma işlemleri yapılmış, sağlık bir hayvan demektir. Bunlar tamamen kontrollü hayvanlardır. Bunlarla alakalı aşırı derecede korkmaya, ‘Bu neden bizim sokağımızda’ gibi tavır sergilemek yerine, onun sokağın bir parçası olduğunu ve orada yaşayacağını bir şekilde kabul etmemiz gerekiyor. Burada şunu biz bekliyoruz; işaretlenmiş, işlem görmüş, küpelenmiş hayvandan ziyade, vatandaşlarımız işaretlenmemiş bir hayvan gördüklerinde bizimle iletişim kurabilirler. O hayvan da çok kısa bir süre içerisinde alınıp, kısırlaştırma işlemleri yapılıp, aşılama işleminin yapılması gerekmekte. Bu toplum sağlığı açısından ve hayvanın yaşam sağlığı açısından da önemli”

Bursa, Yalova, Eskişehir ve Kütahya’dan birçok hayvanın barınağa getirildiğini ve burada tedavi edildiğini söyleyen Subaşı, şu ifadelerle konuşmasını sonlandırdı:

“İlçemizde kırık operasyonları, daha ileri derecede vakalarda bunların tamamını yapabiliyoruz. O nedenle bizi bu anlamda tercih ediyorlar. Biz de ilçe ayrımı ve il ayrımı yapmıyoruz. Sonuçta bir sokak hayvanı ve sağlığa ihtiyacı var. Bu sokak hayvanı İnegöl’ün de sokak hayvanı olabilir, Gemlik veya Osmangazi’nin de sokak hayvanı olabilir. Bizim burada işin içinden çıkamadığımız durumlarda, Fakülte ile iletişim kuruyoruz. Buradaki tek amacımız o hayvanın en kısa sürede, en iyi bir şekilde sağlık hizmetine kavuşması. Etrafımızda yakın illerden Kütahya, Yalova ve Eskişehir’den köpekler veya sahipsiz sokak hayvanları barınağımıza spesifik vaka olarak gelmektedir”  

Yaklaşık bir buçuk ay önce barınaktan hayvan sahiplenen ve aşı için barınağa gelen iş insanı Sinan Barut, “Hayvanı bir buçuk ay önce sahiplendik. Bunun sevgisi bile insana huzur veren çok güzel, çok değerli bir şey. Benim bir tane daha kedim var evde. Hayvan sevgisini hakikaten herkese tavsiye ediyorum. Buradan bir hayvanı kurtarmış oluyorsunuz. Kesinlikle olması gereken bir şey. İnsanda merhamet duygusunu geliştiren bir şey aynı zamanda. Buradan alırken bir ay sonra tekrar aşı için getirmemi söylediler, takip edeceklerini söylediler. Çok da iyi takip ediyorlar. Çok zor değil, yapacağınız işi bilirseniz gerçekten çok zor değil. Kesinlikle herkese tavsiye ediyorum” dedi.

HABER: S.M.H



Cumartesi

18.3 °

Pazar

5.8 °

Pazartesi

5.6 °