ÇİFTÇİLER DEĞERSİZ Mİ?
14 Mayıs Çiftçiler Günü nedeni ile açıklamalarda bulunan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, koronavirüs süreci nedeni ile kutlamaların buruk olduğunu belirtti. Çelik, koronavirüs sürecinde çiftçilere gereken desteğin de verilmediğini ifade ederek, “Sağlık çalışanlarımız ve kolluk kuvvetlerimizden Allah razı olsun. Onların morallerini yükseltmek için kamu spotları yapıldı. Yani bir kez bile çiftçinin moralini yükseltmek için kamu spotu yayınlanmadı” dedi.
İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeni ile açıklamalarda bulundu. Çelik, koronvirüs süreci ile insanların tarımın değerini anladığını ifade etti.
TELEKONFERANS İLE KUTLANDI
Makamında açıklamalarda bulunan Çelik, telekonferans yolu ile çiftçiler gününün kutlandığını ifade ederek;
“Bildiğiniz gibi koronavirüs meselesi nedeni ile Çiftçiler Günü etkinlikleri yapılmıyor. Biz de bu sene etkinlikte bulunmama kararı alarak, basın toplantısı ile sizlerle paylaşmayı düşündük. Bugün genel başkanımız Şemsi Bayraktar video konferans sistemi ile aynı zamanda Tarım Bakanının da katılımı ile Çiftçiler Günü nedeni ile kutlama yapacaklar. Biz 14 Mayıs Çiftçiler Gününü özellikle 5 sene önce Ramazan Ayı’na da denk gelmiyordu. Mülki amirlerimiz odamıza geldiğinde, onları mevsimin ilk ürünleri ile karşılıyorduk. Şimdi tabi ki hepimizin de bildiği gibi buruk bir şekilde kutluyoruz” dedi.
ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Sağlık nedeni ile 2 ay işinden uzak kaldığını belirten Çelik, “Yaklaşık 2 ay sonra sizlerle bir araya geliyoruz. Bundan tam 2 ay önce bir rahatsızlığım neticesinde 15 gün hastanede yattım, 45 günde yaklaşık evdeydim. 3-4 gündür görevimin başındayım. Sağolsun arkadaşlarımız, başkan yardımcımız ve diğer yöneticilerimiz de yokluğumuzu belli etmedi. Her şey güzel devam ediyor. Çalışmalar devam ediyor”
Koronavirüs süreci ile insanların tarımın değerini anladığını ifade eden Çelik, konuşmalarını şu ifadelerle sürdürdü:
“Koronavirüs ile birlikte tarımın ne kadar önemli olduğunu anlamış olduk. Oysaki biz bunu 11 senelik başkanlık döneminde defalarca söylediğim. İnsanlarda virüs ile birlikte farkına vardı. Öyle bir gün gelir ki tarım her şeyin önüne geçer diyorum. Sağlık birinci, tarım ikinci. Toprak Mahsulleri Ofisi biliyorsunuz çiftçilerimiz hububat hasadına başlayacak. İlk defa bin 350 liradan Anadolu kırmızı sert buğdayı bin 650 liraya tohumunu çıkardı. Daha önceden de çıkarabilirdi. Biraz daha geriye gidelim. 2 Sene önce 900 liraya buğday sattık biz. Ama bugün destekleme ve primlerle 250 lira da ona geldi. Bin 650 lira artı 250 lira … Neredeyse 2 sene içerisinde 900 liradan 2 liraya çıktı. Çünkü çifti zor şartlar altında üretim yapıyordu. Ülkemiz tehlikenin farkına varınca, tarımı desteklemeye başladığını görüyoruz”
Çiftçilerin talepleri olduğunu ve bu taleplerin karşılanması gerektiğini belirten Çelik, “Birçok taleplerimiz var Tarım Bakanından. Çünkü bunların da yapılması gerekiyor. Tarım Bakanının bu konuda iyi niyetle çalıştığını biliyoruz. Sadece Maliye’den bütçesini alamadığını biliyoruz. İnşallah yakın zamanda onlar da gerçekleşir ve nihayetinde tarımda da bizim istediğimiz seviyeye gelir. Görüyorsunuz tarlada çiftçilerimiz çalışıyorlar. Üretimlerini yapıyorlar. Bugün Rus ve Ukrayna buğday ihracatını kapattı. Buğday alabileceğimiz bir tek yer Kanada olarak gözüküyor. Diyeceksiniz ki bizim buğdayımız bize yetmiyor mu? Şöyle söyleyeyim; bu sene 19 milyon ton buğday üretimimiz söz konusu. Yani öyle görünüyor. En fazla ürettiğimiz zaman da 23 milyon tona geliyor. Ülkemizin her tarafı buğday üretimine uygun değil. Yani tonaj bakımından iyi tonaj alıyoruz ama kalite bakımından bazı bölgelerimizde kalite olmadığından yurt dışından kaliteli buğday alıyoruz. Ülkemizin en kaliteli buğdayı; Konya, Ankara, Eskişehir bölgesidir. Biliyorsunuz mercimeğin memleketi Yozgat. Neden Kanada’dan mercimek alalım… Yıllardır söylemedik mi? Mercimek, nohut, baklagiller, hububat ne kadar önem kazandı. Kısacası arkadaşlar tarımın önemine herkes vardı. Hükümetimiz de tarımın önemini anladı. Şuanda herkes görevini yapıyor. Çiftçilerimiz çalışıyor” dedi.
Koronavirüs sürecinde hem sağlık çalışanları hem de kolluk kuvvetleri için kamu spotları oluşturulduğunu fakat çiftçiler için bir tek kamu spotunun hazırlanmadığını belirten Çelik, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:
“Koronavirüs sürecinde, sağlık çalışanlarımız ve kolluk kuvvetlerimiz ile ilgili kamu spotları gördük. Sağlık çalışanlarımızdan Allah razı olsun, onlara müteşekkiriz. Yine aynı şekilde kolluk kuvvetlerimizden de Allah razı olsun. Onların morallerini yükseltmek için kamu spotları yapıldı. Yani bir kez bile çiftçinin moralini yükseltmek için kamu spotu yayınlanmadı”
HABER: Harun Şekerli
Pazartesi
5.6 °
Salı
7 °
Çarşamba
10.2 °